Boerderij

Boerderij sinds 1750

Naast de zorgtak, is de Plus Boerderij een volwaardig werkende boerderij, en dat al sinds 1750. Met onze zeventien hectare grond (waaronder een grote moestuin, kruidentuin, boomgaard en een eigen bos), is er altijd wat te doen. In de winter moeten er plannen gemaakt worden, hout gehakt en de dieren goed verzorgd worden om ze te ondersteunen in de barre dagen. In het voorjaar moet er gezaaid en geschoffeld. In de zomer moet het hooi naar binnen en kunnen we beginnen met oogsten. Werk dat in het najaar voortgezet wordt.

De kinderen leven bij ons mee met de loop van de seizoenen en in het ritme van het jaar. Omdat we al jaren biologisch boeren, kan elke wortel rechtstreeks van het land zo in je mond. Net als alle maaltijden (ontbijt, middag- en avondeten) is al het voedsel op onze boerderij tenminste van bio kwaliteit en altijd suikervrij.

Samen met de kinderen melken we de geiten en soms de koeien en verwerken die melk tot yoghurt en kaas. En die zelfgemaakte kaas, is echt de lekkerste die er bestaat! Zeker als je er zelf walnoten of komijn doorheen hebt geroerd (als je wilt met je blote handen), en de kaas daarna onder de kaaspers hebt gezet.

De boerderij helpt de kinderen om de kringlopen te zien: de hele boerderij wordt verwarmd met een grote houtvergasser en het hout komt uit ons eigen bos. Het stro van het graan gaat in de potstallen en wordt mest, die we in het voorjaar weer over het land rijden. Op die grond kan dan weer het graan van volgend jaar groeien. Of de worteltjes als je die lekkerder vindt. Moet je ze wel zelf even zaaien.